Ukrajinská CF konferencia s rekordným počtom účastníkov

Áno…..,registráciu potvrdilo 505 osôb z toho na CF konferenciu prišlo 110 ľudí a 395 bolo online.
Formát konferencie bol hybridný t.j. časť účastníkov bola prítomná osobne a časť bola prítomná online.
Ukrajinská CF konferencia sa konala v termíne od 9.5.2023 do 11.32023, v  hoteli Silver, v Ivano-Frankivsku, na Ukrajine.

Konferencia bola spolufinancovaná z európskych fondov z Programu cezhraničnej spolupráce HUSKROUA ENI CBC 2014 – 2020, z projektu „Odovzdávanie skúseností a vybudovanie CF Centra na zabezpečenie lepšej starostlivosti pacientom s cystickou fibrózou (CF) v Ivano-Frankivskej oblasti“ – SK UA CF CARE, evidovaný  pod číslom: HUSKROUA/1702/8.2/0008.

Projekt implementuje Slovenská Asociácia Cystickej Fibrózy spolu s ukrajinskými partnermi Regionálnou Klinickou Detskou Nemocnicou v Ivano-Frankivsku a Nadáciou RIMON z Kyjeva od 1. septembra 2019.

Hlavnými témami konferencie boli:

1. Nové terapie pre CF
  2. Register CF pacientov
  3. Liečba CF v regiónoch Ukrajiny
  4. Liečba dospelých CF pacientov a liečba chronickej pľúcnej infekcie u CF
  5. Význam výživy v liečbe CF a transplantácie
  6. Projekty podporené z programu cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou HUSKROUA ENI CBC: SK UA CF CARE a MODE CF SK UA

Organizátori boli nadšení , že na konferencii sa zúčastnili lekári, zdravotní pracovníci a rodičia z rozličných regiónov Ukrajiny. V rámci bloku Okrúhly stôl informovali lekári z Černivskej, Dnepropetrovskej, Ivano-Frankivskej, Chmelnickej, Charkovskej, Záporožskej, Vinickej a Ternopilskej oblasti. Súčasný stav v liečbe CF pacientov prezentovali aj lekári z Ľvova, Kyjeva, Rovného, Užhorodu a Krivého rogu.

Ukrajinskú CF konferenciu sa podarilo zrealizovať aj napriek tomu, že implementácia projektu bola predĺžená o 12 mesiacov, nakoľko sa také podujatie nedalo zrealizovať počas pandémie Covid-19 ani v prvých mesiacoch vojny na Ukrajine.